Nederlanders bij FC St. Pauli

Mede dankzij het goede werk van de FC St. Pauli Holland fan club verschijnen er steeds meer Nederlandse gezichten langs het veld van de mooiste club ter wereld. Binnen de lijnen is het echter een ander verhaal. Slechts twee Nederlanders hebben ooit de eer gehad om het bruin-witte tricot aan te mogen trekken. In dit artikel vertellen we hun verhaal.

Willem Hupkes
De loopbaan van rechtshalf Willem Hupkes begint op 6 september 2000 wanneer hij op 21-jarige leeftijd zijn debuut maakt in het eerste elftal van De Graafschap in het verloren uitduel tegen FC Groningen. In de twee maanden die daar op volgen verschijnt Hupkes regelmatig binnen de lijnen voor de Superboeren. Maar na een laatste invalbeurt tegen Willem II op 15 december 2001 is het afgelopen wat betreft speeltijd. Vooral door veel blessureleed moet hij de rest van het seizoen 2001-2002 en de eerste helft van het seizoen 2002-2003 vanaf de zijlijn toekijken. Vanaf januari 2003 wordt hij een half jaar verhuurd aan Cambuur Leeuwarden. Ondanks een doorlopend contract mag hij in de zomer van 2003 vertrekken.

Hupkes steekt transfervrij de grens over en gaat als eerste Nederlander aan de slag bij FC St. Pauli, dat na twee degradaties op een rij uitkomt in de Regionalliga (toen nog het derde niveau). Hupkes tekent een contract voor twee jaar. Dit worden helaas geen twee gelukkige jaren. Tussen 2003 en februari 2005 komt hij slechts vijf keer in actie. Hupkes zegt er zelf het volgende over in een interview met De Gelderlander: “Daarna kwam ik bij Sankt Pauli in het Duitse Hamburg terecht. Prachtige ambiance, 20.000 voetbalgekken op de tribune. Alleen speelde ze kick & rush-voetbal, niet bepaald mijn spelletje. Man, het was af en toe net atletiek daar. Hardlopen konden ze wel. Na twee jaar was het over en uit, zeker toen ik ook nog ruzie kreeg met de nieuwe trainer (Andreas Bergmann, red.).” In februari 2005 wordt zijn contract ontbonden en keert Hupkes terug naar Nederland om voor FC Lienden en later SV Babberich te spelen.

John Verhoek

Het duurt bijna acht jaar voordat de volgende Nederlander zijn opwachting maakt in het bruin-wit. FC St. Pauli is in de zomer van 2013 na het vertrek van spitsen Marius Ebbers en Daniel Ginczek op zoek naar doelpunten en komt uit bij John Verhoek, die in het seizoen ervoor indruk heeft gemaakt bij FSV Frankfurt (10 doelpunten in 34 wedstrijden). Ondanks interesse van andere clubs tekent Verhoek bij FC St. Pauli en dat komt vooral door de sfeer in het stadion toen hij er op bezoek was met FSV, vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad: “We verloren met 3-0, maar ik was onwijs onder de indruk van de sfeer. Dat gaat niet negentig minuten, maar 140 minuten achter elkaar door. Je hoort hier nooit een wanklank. Ze klappen ook gewoon voor de tegenstander. Uniek, dat maak je echt nergens mee.”

Mede door blessures komt Verhoek echter niet tot volle wasdom bij Die Kiezkicker. Hij begint goed door in zijn vierde wedstrijd gelijk twee keer te scoren in het uitduel tegen VfL Bochum (eindstand 2-2). De laatste maanden van het seizoen 2015-2016 mist hij vanwege een knieblessure. Verhoek komt in drie jaar tijd tot 70 duels, waarin hij 11 keer het net weet te vinden. Ondanks dat zijn moyenne tegenvalt, is hij dankzij zijn niet aflatende inzet en strijdbare speelstijl populair bij de fans van FC St. Pauli. Na drie seizoenen vertrekt de Hagenees transfervrij uit Hamburg om voor 1.FC Heidenheim te spelen.

Tot dusver is het nog geen succesverhaal geworden met Nederlanders in dienst bij FC St. Pauli. Gelukkig is dat buiten het veld wel zo, waar de Nederlandse fans in steeds grotere aantallen te vinden zijn op de tribunes.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s