Heeft ST Pauli de ballen om Naki te halen?

deniznakiDeniz Naki is absoluut niet de beste speler die ooit het tricot van FC Sankt Pauli droeg, maar wel een van de meer spraakmakende. Iemand waarvoor de mensen in het verleden graag naar de Millerntor kwamen. Begin 2018 dreigt de carrière van de Duits-Koerdische voetballer op 28 jarige leeftijd abrupt dreigt te eindigen. Dit door aanhoudende bedreigingen van Turkse nationalisten en een levenslange schorsing door de Turkse voetbalbond. Het zou mooi zijn als Sankt Pauli een statement zou maken door Naki een contract te geven. Als is het maar voor de rest van het seizoen. Op deze manier kunnen de Kiezkicker laten zien dat men pal achter spelers staat die uit durven te komen voor vrijheidsidealen van minderheden. Dat is immers één van de principes waar de club in de ogen van de fans voor dient te staan!


De professionele voetbalcarriere van Deniz Naki (1989) begint in 2007 als hij als jong talent een contract tekent bij Bayer Leverkusen. Een jaar later maakt hij deel uit van het U19 team dat namens Duitsland de Europese titel verovert. In 2009 debuteert Naki als jonge prof in het professionele voetbal. Hij doet dat op uitleenbasis namens Rot Weiss Ahlen, waar hij in zijn eerste wedstrijd Marco Reus vervangt. Het is het begin van een ogenschijnlijk glansrijke carrière die hij later in 2009 vervolgt bij FC Sankt Pauli dat in dat seizoen promoveert van de Tweede Liga naar de Bundesliga. Naki voelt zich direct thuis bij de Hamburgse leftwing club en verovert de harten van de fans. Niet alleen door zijn ongekende mentaliteit, maar ook door de verwantschap die hij voelt en laat zien met het gedachtengoed van de links alternatieve fanscene. Onvergetelijk maakt hij zichzelf in de beladen duels (‘fear-derby‘) met Hansa Rostock, een club met een ultrascène met extreem rechtse aanhang.

In 2012 eindigt Naki’s carrière bij Sankt Pauli. Tot verdriet van veel fans moet hij de club verlaten. Na een jaar in Paderborn vervolgt Naki zijn loopbaan in Turkije bij Genclerbirligi. Vanaf dat moment laat hij zijn Koerdische hart steeds vaker spreken door op te komen voor de rechten van de etnische minderheid waar hij zelf deel van uitmaakt. Zijn social media steunbetuigingen voor Koerdische troepen die tegen IS strijden komen hem in 2014 duur te staan als hij slachtofferslachtofferslachtoffer wordt van een vermeende racistische aanslag door Turkse nationalisten.

Vanaf dat moment ligt Naki onder vuur van de Turks overheid. Dit resulteert in 2016 in een schorsing van 12 maanden voor het verspreiden van propaganda. In 2017 volgt er een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1.5 jaar voor steun aan de PKK. De Duitser van geboorte lijkt nauwelijks nog aan voetballen toe te komen, maar doet dat nog wel. Hij stapt over naar Amed SK, een club uit Diyarbakir. Onofficieel is dit de hoofdstad van Turks Koerdistan, waarmee Naki des te meer vijand van de staat wordt. Naki scoort nog geregeld voor zijn club, maar haalt in 2017 eigenlijk alleen nog het nieuws met politieke perikelen. Triest hoogtepunt is een aanval door een supporter op het veld tijdens een wedstrijd.

Hoe penibel de situatie van Naki anno 2018 is blijkt als hij -op familiebezoek in Duitsland- in januari op de snelweg wordt beschoten vanuit een andere auto. Hij blijft ongedeerd maar begint zich te realiseren dat een terugkeer als voetballer in Turkije heel lastig wordt. Dat besluit wordt aansluitend voor hem genomen door een nieuwe schorsing van de Turkse voetbalbond, dit keer voor 3,5 jaar. Een schorsing langer dan 3 jaar staat in Turkije gelijk aan levenslang; een verbanning. Exit Deniz Naki…

De inmiddels (of nog maar?) 28 jarige Naki heeft wellicht zijn beste jaren al gehad of is door alle perikelen mogelijk zo beschadigd dat een succesvol vervolg van zijn carriere lijkt uitgesloten. Tóch zou het geweldig zijn als FC Sankt Pauli de nog altijd immens populaire voetballer een contract zou aanbieden. Al is het maar als pinch hitter. Het is niet ondenkbeeldig dat Naki in de Millerntor wedstrijden kan omdraaien. Een zeer wenselijke toevoeging, gezien de zwakke wedstrijden die Sankt Pauli thuis vaak speelt. Toch valt te vrezen dat de club het risico niet wil nemen om zo’n beladen speler een nieuwe kans te geven. Het is immers maar zeer de vraag of zijn politieke tegenstanders hem met rust zullen laten. En als dat niet gebeurt zal het niet met een spandoek of fluitsignalen zijn, maar met kogels. Een trieste realiteit. Toch hopen we dat de club het aandurft al is het maar ter onderstreping van het statement dat ook politieke minderheden recht hebben op een leven in vrijheid!

PS: 
-Een interessant over voetbal en etnische minderheden lees je hier.
-Een Nederlandse scriptie over de achtergronden van FC ST Pauli zie je hier

Een gedachte over “Heeft ST Pauli de ballen om Naki te halen?

  1. Pingback: Sahin moet blijven | FC Sankt Pauli Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s