Solidariteit met SV Babelsberg 03!

SV Babelsberg 03 loopt het risico haar licentie te verliezen nadat de Regionalliga Nordost club geweigerd heeft een boete van zeven duizend euro te betalen aan de lokale voetbalbond, de Nordostdeutscher Fußballverband (NOFV). Het hoe en waarom achter dit besluit laat zien hoe de bureaucratie in Duitsland soms gebruikt wordt als een smoes om racisme onder het tapijt te vegen.

Op 17 april 2017 speelt Babelsberg tegen Energie Cottbus. De fans van Babelsberg staan bekend als links, en sommige Cottbus fangroepen kennen een sterke extreemrechtse houding. Tijdens de wedstrijden worden er leuzen als “Arbeit macht Frei” geroepen en wordt er de Hitlergroet gebracht door diverse fans van Cottbus. Na deze wedstrijd roept de NOFV beide clubs op voor een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting krijgt Babelsberg een boete van zeven duizend euro voor spreekkoren met “Weg met Nazivarkens” Cottbus krijgt een boete van tien duizend euro wegens het afsteken van vuurwerk. Er wordt niets gezegd over de antisemitische en racistische leuzen.

Later beseft de NOFV dat het ook de racistische leuzen moet bestraffen en geeft het Cottbus een extra boete van vijf duizend euro. Hier gaat Cottbus tegen in beroep en de extra boete wordt ingetrokken, omdat de antisemitische leuzen al bekend waren tijdens de eerste hoorzitting.

Nu Babelsberg geweigerd heeft de boete te betalen, kan de NOFV ertoe overgaan de licentie van de club in te trekken. Naast de zeven duizend euro, heeft de club ook nog eens een boete van 4.500 euro gekregen wegens het afsteken van vuurwerk en het bekogelen van de grensrechter met lege bierbekers tijdens twee eerdere wedstrijden.

Deze bekendmaking vindt plaats op dezelfde dag als de derby tussen BSG Chemie Leipzig en Lokomotiv Leipzig. Tijdens de wedstrijd zijn er spreekkoren met teksten als “Joodse varkens” en “Turken, zigeuners en Joden” te horen vanuit de tribunes van Lokomotiv Leipzig. Diezelfde NOFV besluitt beide clubs te bestraffen wegens het gebruik van vuurwerk, maar wederom wordt er niet gerept over de racistische leuzen.

Uiteindelijk kondigt de NOFV aan dat er toch een onderzoek zal plaatsvinden, meer dan twee maanden na de wedstrijd. “We wisten niet van deze leuzen,” aldus het hoofd van justitie voor de NOFV. Wel raar dat de spreekkoren duidelijk hoorbaar waren op de TV….

Voor de wedstrijd van gisteren tussen Babelsberg en BSG Chemie Leipzig werd er opgeroepen tot een vreedzaam protest om solidariteit te tonen voor de situatie waar beide clubs zich in bevinden. Babelsberg heeft ook besloten een anti-Nazi campagne te starten, waarbij ze merchandise verkopen met de tekst “Nazis raus aus den Stadien”, in samenwerking met het Joodse Forum voor Democratie en Tegen Antisemitisme (JFDA)

Andere voetbalclubs hebben hun steun betuigd voor Babelsberg, en met name FC St. Pauli wiens voorzitter tijdens een videoboodschap zijn steun uitsprak voor de Nazis raus aus den Stadien campagne.

Je kan helpen door simpelweg deze merchandise te kopen. Een deel van de opbrengst zal gebruikt worden voor het betalen van de boete en een deel gaat naar de JFDA.

PS: De spelers van Roter Stern Leipzig besloten de t-shirts te dragen voor een wedstrijd. Door de politie werd hen gevraagd de shirts weer uit te doen omdat ze ‘provocerend’ zouden zijn. De Duitse politie ziet anti-Nazi leuzen blijkbaar als een ‘provocatie’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s