FC St. Pauli, meer dan een club

Hamburg 9 december 2012, het is ijzig koud en ondanks de 0-3 nederlaag van FC St. Pauli weet ik het zeker: dit is mijn club. Hoe kan het dat een club die niet eens op het hoogste niveau (2e Bundesliga) speelt en nog nooit een prijs gewonnen heeft, toch mijn hart heeft veroverd? Ik zal het proberen uit te leggen…

Het begon met een verrassingsweekendje. Op Schiphol hoorde ik dat we naar Hamburg gingen en dat we die avond naar een wedstrijd zouden gaan van (toen nog) ‘topclub’ h$v. Door het slechte weer was de vlucht uitgesteld waardoor we de wedstrijd misten. Geluk bij een ongeluk, want ik wilde helemaal niet naar die club. Ik had namelijk ooit een artikel gelezen over die andere, rebelse club uit de Duitse havenstad: St. Pauli. Een prachtig verhaal, dat wilde ik graag met eigen ogen zien! Ik kon gewoon nog bij het Millerntor stadion kaarten kopen voor de Südkurve, bij de fanatieke aanhang. En dan ben je als liefhebber van authentieke stadions met sfeerbepalende fans verkocht, zeker als ze dezelfde ideologie aanhangen.

che

Meer dan een club
Waarin onderscheidt St. Pauli zich van andere clubs? Omdat het meer is dan alleen een voetbalclub:

  • De club en haar fans staan voor een ideologie waarin ze geloven en die verder gaat dan alleen voetbal. Zo nemen ze politieke standpunten in en ze geven om hun gemeenschap en proberen deze positief te veranderens. De club blijft trouw aan haar principes, ook al gaat dit ten koste van geld en dat is een overwinning op zich! Een club van en voor de fans.
  • Er is een fantastische sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd in en rond het stadion. Het grootste gedeelte van het stadion bestaat uit staanplaatsen, wat veel meer dynamiek geeft. Er wordt van het begin tot het einde gezongen. Er zijn vaak sfeeracties/tifo’s met mooie (en veel!) spandoeken, pyro en vlaggen.
  • De club heeft fanclubs over de hele wereld. Dit geeft wel aan dit een bijzondere club is. Zo ben ik via FC St. Pauli Holland in contact gekomen met een aantal buitenlandse fanclubs. Via social media heb je makkelijk en snel contact. Zo heb ik zelf fans uit Brazilië en Ierland ontmoet in Amsterdam. Hoe gaaf is het, dat je met mensen wereldwijd dezelfde passie deelt voor een club die nooit om de prijzen speelt?!

ultras

 Cultstatus
Omdat het zo’n bijzondere club is, is het een ‘cultclub’ geworden. Deze cultstatus van St. Pauli ontstond in de jaren tachtig in het Millerntor-Stadion naast de haven en de Reeperbahn, het centrum van het nachtleven. Het is een antifascistische, anti-seksistische en anti-homofobe voetbalclub. Dit is vastgelegd in de statuten. In deze tijd werd de piratenvlag geadopteerd als clublogo door fans uit de krakerswereld en punk scene. De club is van deze buurt en ontleent hier ook haar identiteit aan. Dit geeft de club een sociale en politieke verantwoordelijkheid m.b.t. deze buurt.

Nieuwe generatie
Het is ook de club met de meeste vrouwelijke fans in Duitsland (meer dan bijvoorbeeld het grote Bayern München). En vanaf april zal er ongetwijfeld een nieuwe fan bijkomen…, dan ga ik voor het eerst met mijn dochter (bijna 5) naar een wedstrijd. Ze heeft al aangegeven dat ze een vlag wil, zodat kan zwaaien tijdens de wedstrijd. De nieuwe generatie fanatics komt eraan!

IMG_0007

Een gedachte over “FC St. Pauli, meer dan een club

  1. Pingback: Sahin moet blijven | FC Sankt Pauli Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s