Geen politiek in het stadion?

no place for homophobia, fascism, sexism, racism

Laten we eerlijk zijn: de wereld waarin we leven is niet altijd even leuk, en dat is nog zacht uitgedrukt. Oorlog in Syrië, een idioot in het Witte Huis en Feyenoord wordt uitgeschakeld door een Slowaakse middenmoter. Hier de hele dag aan denken en mee bezig zijn kan depressief maken. Daarom zoeken we allemaal onze eigen manier van afleiding: de een verliest zich in het volgen van een tv-serie, de ander verstopt zich achter een boek of gaat helemaal los op punniken. Maar voor duizenden dames en heren is voetbal de grootste manier van afleiding. Elk weekend 90 minuten hartstochtelijk bezig zijn met ‘de belangrijkste bijzaak ter wereld’ voelt dan even als een bevrijding.

En dat is tevens de grootste aanklacht die wordt geopperd jegens iedereen die ‘politiek’ meeneemt naar het stadion: laat toch gaan, ik wil nu even genieten van mijn cluppie, even mij niet druk maken over de maatschappij of de politici in Den Haag. Een zeer begrijpelijk sentiment, maar is het wel zo makkelijk? Kunnen wij de knop wel omzetten en elke week een soort apolitieke enclave binnenwandelen, een volwassen versie van een kussenfort waarbinnen de buitenwereld niet bestaat?

Dat hangt ervan af welke definitie van politiek je hanteert. Kijk je niet verder dan de 150 dames en heren in blauwe stoelen in de Tweede Kamer, dan heb je gelijk: grote delen van mijn dagelijkse bestaan spelen zich af zonder dat ik hen in mijn hoofd heb. Maar helaas stopt de politiek niet daar. Politiek zit verweven in ons bestaan, of we dat nu willen of niet. Dezelfde persoon die het in de vorige alinea genoemde tegenargument gebruikt om politiek uit het stadion te bannen, kan zomaar een aantal minuten later de scheidsrechter een ‘vuile homo’ noemen of de donkerkleurige rechtsbuiten uitmaken voor ‘luie neger’ wanneer zijn voorzet mislukt. Zijn dat dan geen politieke uitspraken? Nee, zal de man in kwestie reageren. Ik bedoel er toch niks mee? Maar als iets klinkt als een politiek beladen uitspraak en, uitgeschreven, eruit ziet als een politieke uitspraak, is het dan geen politieke uitspraak?

Politiek uit het stadion houden is daarmee een onmogelijke opgave geworden. Natuurlijk, ik zit er ook niet op te wachten om tijdens de wedstrijd een flyer van een of andere politieke partij in mijn handen gedrukt te krijgen, net zomin dat ik erop zit te wachten dat mensen uit de LHBT gemeenschap worden beledigd of dat er racistische uitspraken worden gedaan. Daar tegen optreden is 100% een politieke activiteit, helaas eentje die maar al te vaak wordt nagelaten door zowel clubs als fans.

Een ander voorbeeld waarmee politiek haar (voor sommigen ongewenste) intrede in het stadion doet is alleen al de plek waar je zit of staat. Kijk de volgende keer eens om je heen. Grote kans dat je vooral omringt wordt door mensen uit ongeveer dezelfde inkomensklasse. Maar in ieder geval niet door bobo’s die in hun business seats of skyboxen luxe stoelen hebben en ‘van de wedstrijd genieten’ (lees: netwerken) onder het genot van champagne en luxe hapjes. Precies zoals in de ‘echte wereld’ geld bepaalt wat er mogelijk is, is dit in een stadion niets anders. En is dit dan geen uitvloeisel van het politieke bestel buiten het stadion?

Kortom, politiek valt niet uit te bannen en heeft in het stadion net zo goed een plek als gewoon naar een wedstrijd kunnen kijken. Het voetbalstadion is niet alleen een plek om te genieten van een wedstrijd, maar ook een plek om in het klein een betere wereld te creëren, eentje waar iedereen welkom is en een ieder mag zijn wie hij wil. Juist daar, in het stadion omringt door gelijkgestemden, zijn de omstandigheden ideaal om samen de schouders onder een gezamenlijk project te zetten en dit aan de wereld (via de talloze tv-camera’s) kenbaar te maken.

Maak ook van jouw stadion een plek waar racisme, fascisme, seksisme en homofobie geen thuis hebben!

Een gedachte over “Geen politiek in het stadion?

  1. Pingback: Sahin moet blijven | FC Sankt Pauli Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s