Geschiedenis van FC St. Pauli #2: Een voetbalclub als alle anderen

In deze driedelige serie beschrijf ik de geschiedenis van onze geliefde club, FC St. Pauli. Hoe is de club ontstaan? Hoe heeft het kunnen uitgroeien tot de cultclub die het nu is?

In dit tweede deel beschrijf ik de geschiedenis van FC St. Pauli van 1910 tot de jaren tachtig, toen de club als een soort Helmond Sport door de lagere divisies meanderde.

De eerste wortels van FC St. Pauli kunnen worden gevonden in augustus 1899, wanneer Franz Reese van de Hamburg-St. Pauli Turnverein (de St. Pauli Turnvereniging – HStPTV) een aparte afdeling opricht om te experimenteren met nieuwe sporten zoals volleybal en voetbal op de Heiligengeistfeld. In november 1906 speelt de vereniging haar eerste voetbalwedstrijd en in maart 1909 gebruikt het voor het eerst bruin-witte shirts. Op 22 april 1910 wordt St. Pauli TV officieel toegelaten tot de Norddeutscher Fuβballverband (NFV) opgericht, dat de Hamburgse Liga organiseert. De club start op het derde niveau, de 1C Klasse. Een maand later, 15 mei, wordt er een aparte voetbalafdeling binnen de turnvereniging opgericht onder de naam FC St. Pauli.

Een van de eerste elftalfoto’s van FC St. Pauli

De club bereikt in 1919 de Hamburgse Eerste Divisie en koopt een stuk land op de Heiligengeistfeld om te ontwikkelen tot een permanente thuisbasis. Ondanks dat de club vooral heen en weer gaat tussen de eerste en tweede divisie, trekt FC St. Pauli meer publiek dan de rest van de turnvereniging en op 5 mei 1924 splitst het zich af officieel af van de HStPTV.

Na de machtsovername door de Nazi’s in januari 1933, wordt het voor Joden verboden om lid te zijn van voetbalclubs. FC St. Pauli voert in deze jaren echter geen actief beleid om Joodse leden op te sporen en uit te sluiten. De club heeft nog in 1934 twee Joodse leden in de rugbyafdeling. Desondanks sluit voorzitter Wilhelm Koch zich in juli 1937 aan bij de NSDAP, hoewel hij geen overtuigde Nazi is. Koch blijft tot 1945 voorzitter en daarna weer van 1947 tot 1969, waarna het stadion naar hem vernoemd wordt: het Wilhelm-Koch-Stadion. Een ander lid van de club, eerste elftalspeler Otto Wolff, groeit uit tot een belangrijke Nazi functionaris in de stad, verantwoordelijk voor het inpikken van de eigendommen van Joden en het organiseren van dwangarbeid in het concentratiekamp Neuengamme.

Vernietigd stadion, 1945

Geallieerde bombardementen leggen grote delen van de stad in puin, waaronder het Millerntor-Stadion. In 1946 komen clubleden samen om het stadion te herbouwen en op 17 november 1946 kan er al een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Schalke 04 worden gespeeld. Het seizoen erop komt de club uit in de Oberliga Nord. Het team uit die tijd krijgt de bijnaam ‘Wunderelf’, omdat het slechts drie keer verliest in het seizoen 1947-1948 en de halve finale van het nationale kampioenschap bereikt, waar het verliest van de uiteindelijke kampioen 1.FC Nürnberg.

De ‘Wunderelf’

Dit succes is echter een kort leven beschoren. De spelers van de ‘Wunderelf’ vertrekken naar andere clubs in de jaren ’50 en FC St. Pauli wordt ingehaald door clubs zoals Werder Bremen en VfL Osnabrück. Wanneer in 1963 de Bundesliga van start gaan, krijgt FC St. Pauli een plek toegewezen in de Regionalliga Nord, toen het tweede niveau. Hoewel men de Regionalliga dikwijls wint, faalt het elke keer tijdens de nacompetitie. In 1977 weet de club eindelijk te promoveren naar de Bundesliga, maar dit verblijf blijft beperkt tot een enkel seizoen en eind jaren ’70 heeft de club grote financiële problemen.

De schulden zijn zo hoog dat de DFB (Duitse voetbalbond) de proflicentie van de club afpakt en FC St. Pauli daardoor in 1980 afzakt naar de Oberliga Nord, het hoogste amateurniveau. De club weet de competitie meteen te winnen, maar door de oprichting van een landelijk tweede niveau, kan het niet promoveren. Dit lukt alsnog in 1984, wanneer een team vol jonge Hamburgse spelers zoals Jürgen Gronau, Stefan Studer en André Golke een enkel seizoen in de 2. Bundesliga speelt. FC St. Pauli degradeert meteen weer, maar keert weer terug in 1986. De club staat er echter slecht voor. Wanneer Willi Reimann in 1986 aangesteld wordt als hoofdtrainer, beschikt de club niet eens over wasmachine om de shirts te wassen en kennen elf van de 141 teams in de Oberliga een hoger toeschouwersaantal dan FC St. Pauli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s