De andere versterkingen

Met Marvin Knoll, Mats Möller Daehli en Henk Veerman heeft FC St. Pauli voor dit seizoen stevig ingekocht. Of dit genoeg is, zal moeten blijken. Maar als er nog verdere versterkingen nodig zijn, hoeft dit niet per se van buiten te komen. Ook in de jeugdopleiding staan er een aantal talenten te trappelen om hun kunsten te laten zien in het eerste elftal. In dit artikel stel ik de grootste talenten aan jullie voor.

Luis Coordes

Geboren: 2 januari 1999 te Santo Domingo, Dominicaanse Republiek
Positie: vleugelspits
Contract tot: 30 juni 2021

Na kortstondige avonturen bij Eintracht Norderstedt, Hamburger SV, VfL Lüneburg en MTV Treubund Lüneburg belandt Luis Coordes op 1 januari 2016 in de jeugdopleiding van FC St. Pauli. Hoewel hij regelmatig geplaagd wordt door blessures, laat hij in de diverse jeugdelftallen al snel zijn klasse zien. Sinds deze zomer is hij toegevoegd aan het tweede elftal, waar hij dit seizoen tot vijf invalbeurten en twee basisplekken is gekomen.

Hoewel Coordes nog niet bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal heeft gezeten, kunnen wij volgens hoofd jeugdopleiding Roger Stilz nog genoeg plezier aan hem beleven: “Net als Cenk Sahin en Waldemar Sobota kan hij op de vleugelposities worden ingezet. Eén-tegen-één heeft hij de beste kwaliteiten van de hele jeugdopleiding. Hij is tweebenig en kan dus aan beide kanten van het veld goed dribbelen. Dat maakt hem met zijn snelheid en vindingrijkheid een zeer gevaarlijke speler. Helaas is hij regelmatig geblesseerd uitgevallen, dus het gaat er nu vooral om hem weer volledig belastbaar te maken. De rest komt vanzelf.”

Florian Carstens

Geboren: 8 november 1998
Positie: centrale verdediger
Contract tot: 30 juni 2019

Het zal de meeste FC St. Pauli fans zijn ontgaan tijdens de zware nederlaag tegen 1.FC Union Berlin, maar bij een stand van 4-1 voor de Berlijners kwam drie minuten voor tijd de 19-jarige Florian Carstens binnen de lijnen. Te kort natuurlijk om nog invloed te hebben, maar het is een duidelijk signaal dat de technische staf bij FC St. Pauli genoeg vertrouwen heeft in de 1,91m lange verdediger.

Dit is wat hoofd jeugdopleiding Roger Stilz over hem te zeggen heeft: “Flo is een technisch onderlegde centrale verdediging, die tegelijkertijd hard en compromisloos kan zijn in het duel. Hij heeft een goede timing voor het koppen. Voor zijn leeftijd is het bijna ongelofelijk dat hij amper domme overtredingen maakt en feilloos kan aanvoelen of hij naar de bal toe moet komen of juist afstand moet houden. Naar voren toe kan hij ideeën snel uitvoeren en bedient hij de voorste linie moet goede steekpasses en diagonale ballen. Flo moet nog wel fysiek sterker te worden, daar is nog wel terrein te winnen.”

Ersin Zehir

Geboren: 15 januari 1998 te Lübeck
Positie: verdedigende middenvelder
Contract tot: 30 juni 2020

De datum 21 april 2018 zal bij Ersin Zehir in het geheugen gegrift blijven. Op die dag maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van FC St. Pauli in het verloren duel tegen SSV Jahn Regensburg. Zeven minuten voor tijd verving hij Johannes Flum. De week erna kwamen daar nog vier minuten bij in de gewonnen wedstrijd tegen Arminia Bielefeld. Afgelopen zomer werd zijn ontwikkeling beloond met een 2-jarig contract.

De middenvelder met Turkse roots beseft echter dat het nog maar net begonnen is. Hij ziet zichzelf als een “zes” (“mijn ding”) en weet dat duelkracht, dribbelen en zijn uithoudingsvermogen zijn sterke punten zijn. Maar hij weet ook: “Ik moet werken aan mijn zwakkere linkervoet en snelheid.”

Het grote voorbeeld van Zehir is de Fransman Paul Pogba, “maar ik kan ook leren van de duelkracht van Bernd Nehrig en de aanvallende drive van Christopher Buchtmann.” Coach Markus Kauczinski zegt over hem: “Ersin heeft een heel goed hart, is een goede kerel. Maar als hij moe is, maakt hij nog wel eens ene slordige fout. Dat moet hij nog leren.”

Jakob Münzer

Geboren: 14 maart 2000
Positie: centrale verdediger, verdedigende middenvelder
Contract tot: 30 juni 2020

Iedereen die tijdens de wedstrijd tegen VfL Bochum op 21 mei 2017 een blik wierp op de reservebank, weet dat ze bij FC St. Pauli veel vertrouwen hebben in Jakob Münzer. Tussen bekende gezichten zoals Robin Himmelmann, Richard Neudecker en Jan-Philipp Kalla zat ook de toen 17-jarige B-Junior Jakob Münzer.

Tot dusver is het zijn enige ‘opwachting’ geweest in het eerste elftal, maar met nog maar 18 lentes achter zich is er nog genoeg tijd om dat te veranderen. Inmiddels is hij een gewaardeerde kracht bij het tweede elftal en zal een officieel debuut in het eerste elftal niet lang meer op zich wachten.

Hoofd jeugdopleiding Roger Stilz is zeer enthousiast over Münzer: “Een intelligente speler! Hij speelt ‘op zes’ of centraal in de verdediging en kan het ritme van het spel vanuit deze centrale posities bepalen. Hij kan goed aanvoelen of dit snel of langzaam zal zijn. De kwaliteit van zijn passes is zeer hoog. Ik zou alleen willen dat Jakob in de duels nog steviger zou zijn.”

FC St. Pauli heeft nog nooit bekend gestaan als een opleidingsclub. Van de huidige selectie is alleen Jan-Philipp Kalla een regelmatige eerste elftalspeler uit de eigen jeugdopleiding. Maar met dergelijke talenten in de eigen gelederen kan dat zomaar veranderen, zolang iemand hen maar een eerlijke kans geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s