FC ST Pauli sluit 2018 winnend af

2018winnend
FC ST Pauli behaalt in de laatste wedstrijd van het jaar een afgetekende 4-1 zege op promovendus FC Magdeburg. Dat de ‘Ossies’ lange tijd veel beter zijn kan het gros van de supporters niet deren. De ‘boys in brown’ gaan de winterstop in met liefst 34 punten. Dat was de laatste seizoenen wel anders. Even geen degradatiezorgen, ook wel eens fijn. Hieronder een verslag van het eendagstripje dat Daniël en Ernst naar Hamburg maakten.

Dat het lid zijn  van een fanclub bij FC ST Pauli voordelen biedt, blijkt wel weer uit de manier waarop we aan kaartjes voor deze pot komen. Wedstrijden tegen ‘Oost-duitse clubs’ zijn altijd extra beladen en dus populair. Ook het totdusver goede seizoensverloop betekent dat de wedstrijd al lang van te voren stijf is uitverkocht. Dat we toch nog twee tickets bemachtigen vloeit voort uit contacten met de Fanladen, in dit geval onze pogingen om een groot aantal kaarten voor de uitwedstrijd in Köln te regelen. In een telefoongesprek daarover blijkt dat er nog net een paar kaarten voor de wedstrijd tegen Magdeburg zijn. Dús dan ga je gewoon…

In ons geval betekent het een eendagstrip voor een wedstrijd die op zaterdagmiddag om 13 uur begint. We zitten om 6 uur in de auto voor een rit van ruim 3,5 uur. Rond half tien parkeren we in de parkeergarage van de Rindermarkthalle, die pal naast het stadion ligt. De garage is niet gratis, maar er is altijd plek en je bent vlak bij het stadion. Een prima plek dus, zeker voor liefhebbers van streetart. De garage is van binnen uitbundig beschilderd. Als wij aankomen is het deel van de uitsupporters al flink gevuld. Onvoorstelbaar voor dat vroege tijdstip, want een omvangrijke politiemacht zorgt ervoor dat de fans niet de wijk in kunnen.

Dat lukt ons wel, maar wij moeten eerst naar de Fanladen om onze kaarten op te halen. Die Fanladen is een fenomeen, onder andere als bemiddelingsorgaan tussen de club en haar talrijke fanclubs. Men beschikt over een lekker rauw clubhonk, waar je kunt rondhangen en allerlei fanware kopen. Denk aan fanzines, t-shirts, buttons en héél veel verschillende stickers. Een lekkere plek, onder de fameuze Gegengerade. Na de inkoop van stickers (voor onze leden) en het ophalen van de kaartjes gaan we toch even het Karolinenviertel in. En zo sta je op zaterdagmorgen om 11 uur met je eerste Astrabier een currywurst te eten. Bepaald niet alleen, want overal lopen de fans al rond.

We besluiten deze dag vroeg naar binnen te gaan, want we hebben staanplaatsen op de Südkurve en willen onze ST Pauli Knolland vlag ophangen, een eerbetoon aan speler Marvin Knoll. Een voetballer die in zijn eerste seizoen al het hart van de supporters heeft veroverd met zijn passionele spel en zijn levensmentaliteit die naadloos bij Sankt Pauli past. Het stadion lopen we in met Nick Davidson, die we al eens eerder hebben ontmoet. Het weerzien met de auteur van Punks, Pirates & Politics (must read voor iedereen die meer over FCSP wil weten) is dan ook hartelijk. Onze vlag kunnen we niet kwijt aan de voorkant van het veld omdat er een grote choreo is aan de hele zijdzijde. Dan maar aan de zijkant.

Ruim voor aanvang van de wedstrijd zitten de Südkurve en de Gegengerade stampvol. De rest van het stadion is uiteindelijk ook volledig bezet, inclusief 1.800 fans van FCM. Ze laten zich de hele wedstrijd horen en tonen zich uiterst fanatiek, inclusief de rechtsradicalen die zich tegenwoordig bij elke FCSP tegenstander open en bloot manifesteren. Denk aan vrouwonvriendelijke spandoeken of racistisch gedrag.

Dan de wedstrijd. Die verloopt -na een indrukwekkende choreo– vooral verbazingwekkend. Magdeburg schiet uit de startblokken en overtroeft Sankt Pauli op alle fronten: technisch en qua instelling. Gelukkig is dan ook de 1-0 die voor rekening komt van aanvoerder Bernd Nehrig. De opluchting is groot. Toch toont de tegenstander zich volstrekt niet geschokt. Binnen de kortste keren staat het gelijk. Althans dat lijkt het. De goal wordt echter afgekeurd vanwege een overtreding. Nu zullen de Magdeburgers wel geknikt zijn toch? Niet dus. Na een partij geklungel achterin valt de verdiende gelijkmaker alsnog en op simpele wijze. Als vervolgens ook onze eigen Henk Veerman zwaar geblesseerd van het veld moet, is iedereen blij dat het bij rust nog gelijk is. Het is toch opvallend om te zien dat FC ST Pauli al jarenlang uit beter presteert dan thuis. De prachtige sfeer van de Millerntor blijkt niet vaak intimiderend voor de uitploeg. Sterker nog, die lijkt er vaak van te genieten.

Maar goed. Met nieuwe biertje en goede moed gaan we de tweede helft in. Oorspronkelijk blijft het wedstrijdbeeld identiek. Magdeburg geeft niet op. FC ST Pauli beperkt zich vooral tot counters. Eén van de uitvallen leidt tot een terechte strafschop, vlak voor onze neus. Knoll blijft koelbloedig en zet FCSP opnieuw op voorsprong. Vanaf dat moment dringt Magdeburg nog steeds aan, maar minder overtuigend. Er ontstaat veel meer ruimte op het veld en Sankt Pauli profiteert met de 3 en 4-1 van Diamanthakis. De sfeer is ondertussen fantastisch. Kijk voor een impressie deze video of lees het verslag van de club. Kippenvel all over. Dat maken we in het Nederlandse voetbal niet vaak meer mee. Na het laatste fluitsignaal feesten de spelers nog lange tijd met de fans die tot het laatst toe opgeruid worden door een groep fanatieke capo’s. Mooi, mooi, mooi. Ook hoe iedereen elkaar op de schouders slaat en loopt te knuffelen.

Buiten gaat het feest vrolijk door. We ontmoeten nog een paar bekenden bij de Weinbar en willen nog even naar de voorkant van het stadion. Daar verlaten de spelers het stadion. Er worden foto’s gemaakt, handtekeningen uitgedeeld en kerstgeschenkjes gegeven. In een super gemoedelijke sfeer. Omdat de regen inmiddels gestaag valt gaan we niet meer echt de wijk in. We sluiten af met Pommes en een hamburger bij de Kleine Pause, een begrip bij de Sankt Pauli fans. Dan terug naar de Rindermarkthalle. Daar zijn de supermarkten nog open en kun je voor een Euro of 14 een kratje Astra meenemen. Geheimtipp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s