“FC St. Pauli was voor mij een avontuur”

Terugkijken doet Willem Hupkes (39) liever niet, want ‘dan sta je met de rug naar de toekomst’. Maar speciaal voor deze blog doet hij het toch. Twee jaar verdedigde de oud-speler van De Graafschap de clubkleuren van FC St. Pauli, een bijzondere tijd voor zowel Willem als de club zelf. Samen doken we zijn herinneringen in aan die bijzondere tijd.

Hoe komt een gezonde Hollandse jongen bij de cultclub der cultclubs terecht? Om het antwoord te geven op die vraag gaan we terug naar de zomer van 2003. Het is drie jaar sinds Hupkes’ debuut in het betaalde voetbal bij De Graafschap. Een veelbelovend begin werd echter abrupt afgekapt door een vervelende blessure. “Ik heb een bindweefselvergroeiing gehad in mijn linkerknie. Daar is toen een verkeerde diagnose over gesteld. Daar heb ik anderhalf jaar voor moeten revalideren.” Als hij weer fit is, zijn er een aantal zaken veranderd in de Vijverberg. “Peter Bosz was toen daar trainer en die had een grote selectie ter beschikking. Ik moest toen ritme op doen in het tweede. Ik werd steeds fitter, maar kreeg geen kans bij het eerste. Daarom werd de beslissing genomen om mij te verhuren aan Cambuur. Daar was toen Rob McDonald trainer, die mij ook had laten debuteren bij De Graafschap.”

Maar in het hoge noorden vond Willem allerminst de rust die hij als revaliderende speler nodig had. “Toen ik kwam was er rumoer. Een aantal oude spelers zaagden aan de stoelpoten van de trainer. Het liep er allemaal chaotisch. Dat wist ik niet toen ik er kwam. Ik was eigenlijk nog helemaal niet fit toen ik er heen ging. Ik miste nog veel wedstrijdritme. Toch werd ik zo voor de leeuwen gegooid en in het begin ging het allemaal wel goed, maar toen was er allemaal oproer bij de club. McDonald werd toen de laan uit gestuurd en met de nieuwe trainer liep het ook niet fijn mee en toen was het alleen maar op de bank zitten en invallen.”

Willem Hupkes in duel met HSV-spelers Christian Rahn en Raphael Wicky tijdens het zaalvoetbaltoernooi Mobil.de Cup

Terug bij De Graafschap merkt Willem al snel op dat hij in Doetinchem op een dood spoor zat. Het is uiteindelijk oud-ploeggenoot en vriend Zico Tumba die de helpende hand biedt. “Zico vroeg mij toen of ik zin had om mee te doen in een benefietwedstrijd voor zijn vader. Ik zeg ja is goed. Ik daarheen. Een heel Afrikaans feest. Tom Sanders, Tumba’s zaakwaarner, was er ook. Aan de eettafel raakte ik met hem in gesprek: waar zit je? Wat doe je? Ik gaf aan op een laag pitje te staan bij De Graafschap. Hij zegt doe mij je nummer en dan bel ik je wel. Ik kwam net terug uit Frankrijk en toen belde hij al met de mededeling dat hij een club voor me had waar ik heen kon. Je kunt gaan meetrainen bij FC St. Pauli.”

Trainer Franz Gerber, die Willem naar Hamburg haalde

Maar vertrekken bij De Graafschap is nog niet zo simpel als het lijkt. “Dus ik naar Hamburg toegereden. Sanders had alles geregeld en ik ging naar mijn hotel. Ik moest me melden bij het stadion. Toen meegetraind onder Franz Gerber. Die vroeg gelijk al of ik wilde blijven. Hij zei: “Je bent wel een speler die bij de club past.” Ik zeg: “Is goed, maar dat moet je wel eerste even overleggen met De Graafschap.” Ik zeg tegen Sanders dat ik kon blijven. Maar ik moest nog even terug naar De Graafschap om te overleggen. In Doetinchem waren ze me echter kwijt. Ik had een boze trainer van het tweede aan de lijn, want daar zou ik dan wedstrijden mee voetballen. Zij wisten van niets. Ik zei dat Tom Sanders het zou regelen en dat St. Pauli interesse in mij had. Eenmaal terug kreeg ik de wind van voren. Zo ga je niet met de club om en noem maar op. Ik zeg: “Luister, ik krijg hier toch geen kans meer. Maar regel het maar met mijn zaakwaarnemer. Ik sta er verder buiten. Ik wil gewoon voetballen.” Dit is uiteindelijk allemaal goed gekomen en kon ik naar Hamburg toe.”

“FC St. Pauli was voor mij gewoon een avontuur. Ik ben er geweest, wedstrijd gekeken. De ambiance sprak me aan en het was geen best voetbal, maar het was wel inzet, goede supporters er om heen. Het straalde warmte uit. Dat sprak me aan. Met de trainer een gesprek gehad en dat zinde me wel. Alleen ik merkte wel dat ik fysiek een achterstand had. En ik ben ook een boerenzoon en ik woonde altijd dicht bij de familie. En dat miste ik in het begin wel. Een grote stad, groter als Amsterdam, en daar moest ik wel mijn draai vinden. In het begin had ik heimwee en moeite om me te settelen. Mijn vriendin wilde niet mee en die kwam regelmatig over uit Leeuwarden. Na 3-4 maanden was ik gesetteld en mijn Duits vloeiend. Toen heb ik het wel goed gehad. De Duitsers zijn in het begin afstandelijk en op een gegeven moment leren ze je kennen, dat je er woont, en dan leer je de locals ook echt wel kennen. Zo gingen we een keer midden op straat barbecueën. Dan kwam de plaatselijke Turkse slager er aan. Dat maakte allemaal niet uit. Het was zo anders dan dat ik gewend was. Maar het was wel heel gemoedelijk. Het paste wel bij me, ik ben ook niet moeilijk.”

De club zelf zat na twee degradaties achter elkaar op zwart zaad, iets dat Willem niet ontging: “Financieel zat de club in de problemen. Qua spelers gingen er toch weer een aantal weg en ze hadden er toch wel weer een aantal bij elkaar. Het was wel een leuke selectie dat veel voor elkaar over had. Maar de randzaken waren niet altijd goed geregeld. Vooral financieel, waardoor een aantal spelers op een gegeven moment wel wegbleven. Spelers die wel belangrijk waren voor het team. Geld is toch noodzaak en men wilde zo snel mogelijk weer terug. Dan gaan ze rare dingen doen. En in het eerste jaar waren we net geen kampioen geworden. En hoewel de trainer net voor twee jaar had verlengd, werd hij na 3-4 maanden de laan uit gestuurd. Dat snapte ik eigenlijk niet. Geef hem dan een kans om iets op te bouwen. Het fijne van het verhaal weet ik ook niet.”

Willem Hupkes ziet de rode kaart tijdens het duel tegen SC Paderborn (seizoen 03/04)

Met Gerbers opvolger, Andreas Bergmann, klikt het totaal niet. “Ik was toen ik bij FC St. Pauli kwam nog totaal niet fit. Gerber wist dat. Die wist dat ik tijd nodig had. Maar wedstrijdritme miste ik. En dan ga je langzaam weer wedstrijden spelen in het tweede en val je in bij het eerste. Het is eigenlijk te snel gegaan in dat opzicht. Ik had eigenlijk eerst goed fit moeten worden en dan pas spelen. Maar toen hij vertrok, wist Bergmann niets van mij. Hij verwachtte dat ik er gelijk zou staan.” Een discussie na een wissel betekende voor Hupkes het einde van zijn speeltijd in Hamburg. “Als je mij eruit haalt en je staat met 2-1 achter en je haalt mij eruit omdat je meer verdedigend wil voetballen en ik vraag waarom wil je verdedigend voetballen? Je wil toch winnen? Je staat 2-1 achter. Dan ga je toch niet verdedigend spelen? Maar Duitse trainers dulden geen tegenspraak. Gerber wel, onder vier ogen, maar Bergmann helemaal niet. Hij wist gewoon dat ik verbaal sterk was. Ik zei iets, maar ik had ook argumenten. Dan haalde ik dat aan. Ik was als een halve trainer tegen hem aan het praten, maar dat had ik dan misschien niet moeten doen. Ik wil ook verder en als St. Pauli het goed doet, is het goed voor mij. De andere teamspelers durven niks te zeggen. Ik kon heel moeilijk verkroppen dat ik door de nieuwe trainer in een hokje werd geduwd. Ik liet op de trainingen wel zien dat ik een van de betere was, maar ik kreeg de kans gewoon niet meer.”

En zo kwam er na twee jaar een einde aan het Duitse avontuur van Willem Hupkes. Terug in Nederland zegde hij het profvoetbal vaarwel en ging hij op hoog amateurniveau spelen voor eerst SV Babberich en later ook voor FC Lienden. Daar is hij in 2013 mee gestopt, ook omdat hij het niet langer kon combineren met zijn gezin en zijn eigen bedrijf, Hupkes Hekwerken. Maar de eer de eerste Nederlander te zijn die ooit voor de mooiste club ter wereld heeft gespeeld, pakt niemand hem meer af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s