De nieuwe Boys in Brown: een longread

Zes wedstrijden gespeeld. Twee overwinningen (waarvan één op een Regionalliga-team en pas na strafschoppen) en dertien tegendoelpunten. Het is bepaald geen droomstart die de ploeg van Jos Luhukay doormaakt. Veel van de sombere bespiegelingen voorafgaand aan het seizoen lijken maar al te waar te zijn. Deze resultaten, gecombineerd met een bizar hoog aantal blessuregevallen, heeft de directie van FC St. Pauli ertoe gebracht een fors aantal mutaties door te voeren.

Het is makkelijk om het overzicht hierbij te verliezen, want vooral de laatste twee weken voor het sluiten van de transferdeadline vlogen de nieuwe aankopen en huurlingen je om de oren. Nu het stof weer neergedwarreld is, is het hoog tijd om eens de balans op te maken. Wie zijn eigenlijk al die nieuwelingen en wat voor mogelijkheden scheppen ze?

De nieuwelingen

Sebastian Ohlsson

Leeftijd: 26 | Positie: rechtsback | Contract: Medio 2021

Met het (opnieuw) geblesseerd uitvallen van Luca Zander, de langdurige blessure van Yi-Young Park en het op leeftijd geraken van Fußballgott Jan-Philipp Kalla stond er al aan het begin van dit seizoen een groot vraagteken op de positie van rechtsback. De nood was zelfs zo hoog dat de vleugelspits Ryo Miyaichi naar achteren geschoven moest worden als veredelde back. Een taak die de Japanner zich plichtsgetrouw uitvoerde, maar voor iedereen is zichtbaar dat dit een noodgreep is. Het vraagteken moet nu opgevuld worden door de 26-jarige Zweedse rechtsback Sebastian Ohlsson. De basisspeler van de gevallen Zweedse topclub IFK Göteborg (het laatste kampioenschap stamt alweer uit 2007) heeft getekend voor drie jaar en de hoop is dat hij in die tijd uit kan groeien tot onbetwiste en blessurevrije rechtsback.

Rico Benatelli

Leeftijd: 27 | Positie: aanvallende middenvelder |
Contract: Medio 2022

De ochtendstond heeft goud in de mond is een gevleugelde Nederlandse uitspraak die goed van toepassing is op de komst van Rico Benatelli. Reeds op 20 maart jl. werd al bekend gemaakt dat de middenvelder zou overkomen van Dynamo Dresden. Nadat er een doorbraak bij Borussia Dortmund niet in zat, groeide Benatelli uit tot een gewaardeerde middenvelder op het tweede niveau bij clubs Erzgebirge Aue en Dynamo Dresden. Helaas is zijn komst tot dusver vooral gekenmerkt door aanhoudend blessureleed. En met twee uitblinkers, Mats Møller Dæhli en Finn Ole Becker, op het middenveld is het nog maar de vraag of zijn entree snel zal komen.

Boris Taschy

Leeftijd: 26 | Positie: spits | Contract: 2022

Met het vertrek van Allagui, Schneider en Alex Meier was het al snel duidelijk dat er voorin nieuw bloed nodig was. De keuze viel op de transfervrije Oekraïense spits Boris Taschy, die overkwam van het gedegradeerde MSV Duisburg. Daarvoor kwam hij uit voor o.a. VfB Stuttgart, Dinamo Moskou en Chornomorets Odessa. Een goalgetter is hij echter niet, getuige het feit dat hij slechts één seizoen dubbele cijfers wist te halen qua doelpunten. De hoop is dan ook dat hij zijn vorm uit dat seizoen kan evenaren, maar tot dusver heeft hij vooral geblesseerd aan de kant moeten toekijken terwijl er ook nog eens een concurrent bij kwam in de vorm van Viktor Gyökeres.

Leo Østigård

Leeftijd: 19 | Positie: centrale verdediger | Contract: huurbasis

Na 11 wedstrijden op het hoogste niveau van Noorwegen hadden de beleidsbepalers van Brighton & Hove Albion FC genoeg gezien: Leo Østigård was een groot talent. Al op 18-jarige leeftijd maakte hij de oversteek en streek hij neer aan de Engelse zuidkust. Tot een debuut in het eerste elftal kwam het echter nog niet. De jonge Noor maakte echter genoeg indruk bij de U23 om een kans te krijgen in de Tweede Bundesliga. Veel plezier hebben we nog niet van hem gehad, want ook de Noor kampt met aanhoudend blessureleed. Maar met de blessures van Christopher Avevor, Philip Ziereis én het feit dat Marvin Knoll zich beter voelt op het middenveld zijn minuten verderop in het seizoen wel haast gegarandeerd.

James Lawrence

Leeftijd: 27 | Positie: centrale verdediger | Contract: huurbasis

De schrik sloeg elke FC St. Pauli fan om het hart toen Christopher Avevor grijpend naar zijn enkel van het veld ging. Een nu al iconisch gebaar later bleef men achter met een flinke kater: Avevor lag er voor de rest van het seizoen uit. In een defensie die toch al niet uitblonk in stabiliteit, was dit een bittere pil om te slikken. De beleidsbepalers konden echter snel schakelen en haalden de 27-jarige Welshman James Lawrence naar Hamburg om de vacante positie op te vullen. De linkspoot heeft een merkwaardige carrière achter de rug. Vanuit de jeugdopleiding van Queens Park Rangers stapte hij over naar die van Ajax, gevolgd door kortstondige avonturen in de jeugdelftallen van Sparta en RKC Waalwijk. Profvoetballer werd Lawrence echter in Slowakije, bij AS Trencín – het project van Tscheu La Ling. Daar maakte hij voldoende indruk om een transfer naar Anderlecht te verdienen. Waar hij in het eerste seizoen nog 23 duels speelde, zag de nieuwe speler-trainer Vincent Kompany blijkbaar geen heil in zijn verdere verblijf. In de eerste twee duels maakte Lawrence al een goede indruk (met een nu al legendarische winnende treffer tegen Holstein Kiel) en de hoop is dat met de linkspoot achterin het gemis van Avevor enigszins beperkt blijft.

Matt Penney

Leeftijd: 21 | Positie: linksback | Contract: huurbasis

Bij sommige transfers vraag je je af hoe die tot stand zijn gekomen. Hoe komt een club in hemelsnaam uit bij speler A? Bij Matt Penney is die vraag makkelijk te beantwoorden. Het is immers bij Jos Luhukay’s vorige club Sheffield Wednesday waar de linksback onder contract staat. Waar hij onder Jos nog regelmatig speelde, behoorde Penney sinds het vertrek van de Nederlander niet meer tot het basiselftal. Zijn eerste minuten in het elftal van FC St. Pauli waren wat onwennig en een spetterende indruk heeft hij nog niet gemaakt. Maar met de niet altijd even betrouwbare Daniel Buballa als enige concurrent op de linksbackpositie is de verwachting dat hij nog wel een tweede kans krijgt van Jos.

Viktor Gyökeres

Leeftijd: 21 | Positie: spits / vleugelaanvaller | Contract: huurbasis

De komst van de 21-jarige Zweed Viktor Gyökeres werd absolute noodzaak toen aanwinst Taschy voor lange tijd geblesseerd afhaakte en de rentree van Henk Veerman nog wel even op zich zou laten wachten. Met alleen Diamantakos als spits, besloot FC St. Pauli gebruik te maken van (blijkbaar) goede contacten aan de Engelse zuidkust. Naast Østigård kon men ook de Zweedse aanvaller Viktor Gyökeres huren van Brighton & Hove Albion FC. De spits, die ook op beide vleugels terecht kan, maakte het afgelopen seizoen in de FA Cup zijn debuut in het eerste. Verder bleven de minuten van de in januari 2018 van IF Brommapojkarna overgekomen Gyökeres beperkt tot de Premier League 2, waar hij in 19 duels 7 keer scoorde en 3 assists leverde. Geen slecht moyenne, maar de Premier League 2 is toch wat anders dan de Tweede Bundesliga. Dat bleek ook wel in de tot dusver drie duels waarin Gyökeres in actie kwam en nog geen onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Maar het seizoen is nog lang en de blessuregevoeligheid van alle andere spelers in de selectie moet bijkans wel leiden tot meer speelminuten.

Youba Diarra

Leeftijd: 21 | Positie: verdedigende middenvelder | Contract: huurbasis

Dertien tegendoelpunten in zes wedstrijden. Het is duidelijk dat er achterin bij FC St. Pauli nog wel wat te verbeteren valt. Dit kan je als trainer c.q. technisch directeur oplossen door verdedigers te kopen, maar je kan er ook voor kiezen om de verdedigers beter te beschermen met behulp van een verdedigende middenvelder. Voor meer defensieve zekerheid is meer verdedigers niet altijd de enige optie. Het lijkt erop dat met die gedachte Youba Diarra voor een jaar is gehuurd van Red Bull Salzburg. De Malinees is een echte ‘zes’ die als een balafpakker de kwetsbare verdediging wat kan ontlasten, zeker gezien de vormdip waar Marvin Knoll in zit. Het is de hoop dat met de komst van Diarra het middenveld wat meer stevigheid krijgt en de verdedigers minder werk.

Tactische mogelijkheden

Tot dusver is Jos Luhukay, mede ingegeven door blessures, nog erg op zoek naar de ideale formatie waarin hij zijn elftal wil laten spelen. Daarbij wisselt hij voornamelijk tussen een 3-5-2 en een 4-2-3-1. De eerste formatie gebruikte Jos tegen Holstein Kiel en tegen VfB Lübeck in de beker. De 4-2-3-1 haalde hij van stal tegen VfB Stuttgart en Dynamo Dresden. Het lijkt erop dat Luhukay beide formaties wil kunnen gebruiken om zich te wapenen tegen specifieke kwaliteiten van de tegenstanders. De spelopvatting blijft echter hetzelfde: terugtrekken en toeslaan op de counter. Van ‘meer voetbal’, zoals dat tijdens zijn aanstelling werd aangekondigd, is tot dusver geen sprake. Het is de vraag of dit met deze aankopen zal veranderen. Bovendien kan niet gezegd worden dat beide formaties een groot succes waren, gezien de gemengde resultaten.

Op hoog niveau zie je dat een ploeg moeiteloos kan switchen tussen formaties. Een club als Tottenham Hotspur staat er bekend om soms wel drie formaties per wedstrijd te kunnen spelen. Maar dat is Premier League niveau. Het is nog maar de vraag of dat ook geldt in de middenmoot van de 2. Bundesliga. Zijn onze spelers niet gebaat bij meer vastigheid? Elke week dezelfde formatie en dezelfde patronen erin slijpen tot het tweede natuur is? In mijn optiek wordt veel van het knullige balverlies veroorzaakt door het simpelweg niet weten waar de andere speler staat en hoe hij het beste aangespeeld kan worden. Maar dit valt te leren, voornamelijk door herhaling. En die herhaling komt het beste tot zijn recht als je de spelers vastigheid biedt. Daarom denk ik dat het beter zou zijn als Jos eens een keuze zou maken.

 

Met het risico op Hans Kraay Jr. te gaan lijken, wil ik toch Jos een beetje helpen door ook een duit in het zakje te doen. De, in mijn ogen, ideale opstelling heb ik hieronder neergezet:

Mijn ideale opstelling zonder de huidige blessuregevallen.

Het is misschien de ‘Hollandse ziekte’ om meteen over te schakelen naar een 4-3-3, maar het is niet voor niks dat veel grote trainers (Klopp, Guardiola) deze formatie als standaard gebruiken. Het biedt namelijk eindeloze mogelijkheden voor verrassingen. Zo ontloopt het de voorspelbaarheid van een ’10’ (die makkelijk uit de wedstrijd gehaald kan worden). Ook is een op balbezit geënt spel beter uit te voeren vanwege de vele driehoekjes die gemaakt kunnen worden. Elke speler heeft op elke positie minstens twee afspeelmogelijkheden naar voren.

Een van de sterkste punten in deze formatie is het verrassingseffect dat uitgaat van de twee centrale middenvelders. Door af te wisselen wie diep gaat, is het voor een tegenstander heel moeilijk dit op te vangen. Als bijvoorbeeld Buchtmann diep gaat, dan kan de verdedigende middenvelder van de tegenstander ervoor kiezen deze op te vangen, maar dit kan dan het startsein zijn voor Daehli om diep te gaan en vice versa. Ook geeft deze formatie aan de spits de ruimte om als een valse spits terug te zakken naar het middenveld om daar een mannetje meer te creëren. In het gat dat hij achterlaat, kunnen dan de middenvelders en de vleugelspitsen duiken.

Dit aanvallende spel is enkel mogelijk vanwege de aanwezigheid van de nummer zes. Door hem de opdracht te geven te allen tijde achter te blijven, heb je altijd een restverdediging van drie man (aangenomen dat de backs ook aanvallend een rol spelen) om op terug te vallen in het geval van een tegenaanval door de tegenstander.

Door te kiezen voor één formatie en niet elke keer te veranderen leren de spelers elkaars looplijnen steeds beter herkennen en zal het spel steeds vloeiender en minder foutrijk ogen. En wie weet degraderen we dan dit seizoen niet…

Wat vind jij van mijn tactische ideeën? Welke formatie vind jij beter passen? Laat het achter in de comments!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s