Sankt Pauli: kampioen van Hamburg!

derbystickers

Wát een ontlading in de Millerntor. Ruim 59 jaar moest het thuispubliek van FC Sankt Pauli wachten op een overwinning, maar eindelijk was het dan zover. Volledig tegen de verwachtingen in en in échte underdog stijl vocht FCSP zich naar een welverdiende 2-0 zege op aartsrivaal H$V. Van onze fanclub waren 6 leden getuige van de historische zege

Het afgelopen seizoen ging voor de Boys in Brown als een nachtkaars uit. De tweede seizoenshelft was niet om aan te gluren. Dieptepunt? De kansloze 0-4 nederlaag tegen stadgenoot HSV. Als een stel makke schaapjes liet het elftal zich naar de slachtbank leiden. Rellen en een verziekte sfeer tussen eigen fans maakten de treurnis compleet. En als er een lichtpuntje moet worden benoemd, dan was het wel dat de grote rivaal uit ‘de voorstad’ uiteindelijk vierde werd én dus promotiekansen misliep. Een mogelijkheid tot revanche diende zich aan!

Moeizaam
In de nieuwe competitie kwam Sankt Pauli vervolgens  heel moeizaam uit de startblokken en begonnen de troepen uit Mordor juist heel voortvarend. Geen goed vooruitzicht derhalve voor de eerste wedstrijd tussen de twee stadsrivalen. Temeer daar ook de sfeer binnen de FCSP organisatie behoorlijk kil was, zeker nadat trainer Luhukay zijn beklag deed over het gebrek aan sportieve ambitie binnen de club én het gebrek aan fitheid van zijn spelersgroep hekelde.  Dat terwijl bij het traditioneel rellerige HSV de gelederen ook na nóg een seizoen Bundesliga 2 gesloten bleven én er toch zo’n 12 miljoen beschikbaar bleek voor nieuwe spelers.

Geen wonder dus dat de uitploeg als dé grote favoriet aan de wedstrijd begon. Om vervolgens te ervaren dat ook moderne voetbalwetten niet altijd van toepassing zijn. Dat het grote geld niet altijd regeert. En dat kleine clubjes soms nog in staat zijn tot regelrechte stunts.

No pyro no party
Zo’n stunt ontvouwde zich dus in een meeslepend duel. Sankt Pauli toonde weinig ontzag voor de op papier veel sterkere tegenstander. Maar het fanatisme vertaalde zich -zoals vaker bij FC Sankt Pauli- niet in een duidelijke voorsprong. Wie eerder in de Millerntor is geweest zal zich er over verbazen dat de fantastische sfeer vaak niet in het voordeel van de thuisploeg lijkt te werken. Toch kwamen de Kiezkicker uiteindelijk met 1-0 voor, om vervolgens onder druk te komen en in diverse situaties goed weg te komen.

De tweede helft werd ingeluid met een enorme vuurwerkshow van beide zijden. No pyro no party. En hoewel het de club ongetwijfeld weer een fikse boete oplevert, bleek het vuurwerk een aanjager voor de sfeer. De support voor de thuisploeg werd zo enorm dat het de HSV coaches niet eens meer lukt om hun ploeg te coachen. In deze heksenketel kwam Sankt Pauli zelfs op 2-0 na een eigen goal van de Nederlandse HSV aanvoerder van Drongelen.

Derbywraak
In de open wedstrijd die aansluitend ontstond kregen beide ploegen nog grote scoringskansen. Ook 4-2 was mogelijk geweest, maar uiteindelijk vielen er geen goals meer en ging FC Sankt Pauli verdiend met de overwinning aan de haal. Derbywraak! Een fantastisch gevoel en een enorme oppepper voor de hele ploeg. Nu de lang geblesseerden -waaronder Henk Veerman– één voor één terugkeren, krijgt het team meer body. Maar het zelfvertrouwen was (en is) broos. Regelmatig werden zeges vlak voor het einde weggegeven. Maar juist in de derby lukt het om de nul vast te houden en een overwinning veilig te stellen, met écht vechtvoetbal. Technisch niet verfijnd, maar met de juiste mentaliteit.   De juiste wedstrijdspirit dus , die door het hondstrouwe publiek werd beloond met extatische aanmoedigingen. Kippevel overal (kijk vooral hier voor  een  paar video’s én hier voor gave foto’s). Een goede basis voor verdere groei in een competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen en dus ook verliezen.

Geweldig is dat 6 leden van onze fanclub de wedstrijd konden bijwonen. De belangstelling voor wedstrijden in de Millerntor is altijd zo groot dat het maar de vraag is om aan kaarten te komen. De vorige -desastreuze- wedstrijd ‘piesten we naast de pot’. Nu kregen we wel kaarten. Fanladen Sankt Pauli: super bedankt!  Voorlopig zijn we (weer) stadskampioen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s