Sahin moet blijven

Je hebt broodvoetballers en domme broodvoetballers. Behoort middenvelder Cenk Sahin tot de laatste categorie? Of denkt de Turk juist via een slimme ‘move’ zijn vastlopende carrière van een nieuwe impuls te voorzien?  Hoe valt het anders te verklaren dat je als speler van Sankt Pauli op Instagram je steun betuigt aan de Turkse inval in Syrië? Een signaal waarmee je de anti-militaristische left-wing achterban volledig tegen je in het harnas jaagt. En bij een club waar de fans een luide en invloedrijke stem hebben betekent dat maar 1 ding: exit. Daarmee komt de Turk eigenlijk te makkelijk weg. 

Sankt Pauli is veel méér dan voetbal. Club idealen worden consequent uitgedragen: vluchtelingen zijn welkom, fascisme mag geen kans krijgen, haat jegens LGBT’ers dient te worden uitgebannen. Je vindt de statements terug op de clubmerchandise, talloze stickers en de muren van stadion de Millerntor. Maar het blijft niet alleen bij woorden. De club, de spelers en natuurlijk de fanatieke aanhang zetten zich regelmatig in voor zwakkeren binnen de samenleving. Idealen zijn mooi, erover praten goed maar er echt naar handelen nog beter. Toen enkele jaren geleden de vluchtelingencrisis naar een kookpunt steeg, stond de club klaar. Vluchtelingen welkom! Opvang werd voor de mensen geregeld.

Vanaf de jaren 80 gaan politiek en voetbal hand in hand bij FC Sankt Pauli. Zo hebben de  fans de afgelopen jaren herhaaldelijk steun betuigd aan de Koerden; een (mede) door Turkije onderdrukt volk. Oud-speler Deniz Naki is een boegbeeld van het Koerdische verzet en een clubheld met mythische status, zeker na de Turkse aanslagen op zijn leven in Duitsland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de recente Turkse aanvallen op de Koerdische YPG in Noord-Syrië leiden tot verontwaardigde reacties.

De woede bereikt deze week een onverwacht hoogtepunt als uitgerekend Sankt Pauli middenvelder Cenk Sahin openlijk zijn steun  aan de Turkse inval betuigt. Op Instagram post de nummer 22 een Turkse vlag met de tekst “Wij staan achter onze heldhaftige militairen en het leger. Onze gebeden zijn met jullie!” In eerste instantie vraag je je als FCSP fan af of hier sprake is van een domme broodvaller. Iemand die slechts voetbalt voor de centen en geen idee heeft waar zijn  club voor staat.

Een nadere analyse maakt duidelijk dat Sahin niet handelt vanuit een impulsieve nationalistische opwelling. Het is bepaalde niet de eerste keer dat Sahin zich positief uit over het repressieve Turkse regime of zijn minachting laat blijken voor Koerden. In eerdere gevallen werd de in Zonguldak (Turkije) geboren rechtsbuiten nog min of meer vrijgesproken. Immers: hij was jong, speelde tussen 2014 en 2016 voor Istanbul Basaksehir FK en had vrij weinig media-ervaring. 

Maar Sahin heeft inmiddels lang genoeg in Duitsland gespeeld om te weten waar FC Sankt Pauli voor staat. Loop door het stadion en je weet genoeg. Verdiep je in de wijk en de fanscene en het is duidelijk: extreem nationalisme en racisme worden simpelweg niet geduld. Sahin weet dondersgoed  wat er gebeurt als je je uit zoals hij doet. Fangroepen reageren direct en Ultra Sankt Pauli, de invloedrijke ultra groep, roept de club op om Sahin zijn shirt af te nemen. De club reageert dat het de actie sterk afkeurt en in gesprek gaat met de speler. En Sahin: die post een plaatje vanuit een vliegtuig en is op weg naar Turkije. Althans zo lijkt het.

Is dit alles bevredigend? Eigenlijk niet. Sahin had ooit een marktwaarde van liefst €4,5 miljoen. Dat is veel voor een club als FC Sankt Pauli. Door magere prestaties de afgelopen jaren is de waarde van Sahin gedaald tot een bedrag van ‘slechts’ €550.000. De speler heeft nog een contract tot 2021, maar zijn kansen op speeltijd lijken ook dit seizoen beperkt.  Sahin zou er wel eens belang bij kunnen hebben om van zijn contract af te komen. Maar:  als hij wordt ontslagen of zijn contract wordt ontbonden kost de club dat minimaal een half miljoen.  We mogen hem eigenlijk niet zomaar laten lopen. Dat is te makkelijk.

Laat hem gewoon zijn contract uitdienen. Dan int de club uiteraard nog geen transfergeld. We zetten hem wél gewoon in voor goede doelen acties. Voor het Rode Kruis, vluchtelingen organisaties of de ondersteuning van gevluchte Turkse journalisten. Bierbekers inzamelen in de pauze van de wedstrijd, presentaties geven aan fangroepen, rondleidingen verzorgen in het FCSP 1910 Museum, een balletje hooghouden met de spelers van Lampedusa FC. Genoeg te doen! En wie weet kunnen we ‘m nog verpatsen aan Hansa Rostock of Dynamo Dresden. Daar houden ze wel van een beetje nationalisme. Maar hiermee wegkomen? No way. 

UPDATE: Sahin heeft een gesprek gehad met de clubleiding. Deze ontslaat Sahin van alle verplichtingen die voor de spelers gelden. Hij mag zijn conditie op peil blijven houden, hoeft niet te rekenen op speeltijd of een plek binnen het eerste elftal en mag op zoek naar een andere club. Zie ook https://www.fcstpauli.com/news/der-fc-st-pauli-stellt-cenk-sahin-frei/

Een gedachte over “Sahin moet blijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s