Derbysieger = Stadtmeister

Vandaag, zondag 10 mei 2020, had een extra mooie dag moeten worden. De laatste FCSP-thuiswedstrijd van dit seizoen, traditioneel een extra groot feestje, veel internationale fanclubs aanwezig en met dit mooie weer veel gezelligheid rond het stadion en de hele wijk St. Pauli. FCSP Holland zou hier uiteraard ook weer bij zijn. 

Dat dit feestje niet doorging mag duidelijk zijn. Door de voetballoze periode en de kans dat het seizoen helemaal over zou zijn (wat in Duitsland nu niet het geval is), werd er al teruggekeken naar afgelopen seizoen. Over de ongekende, onbetwiste hoogtepunten hoefden we niet lang na te denken…2x (!) Derbysieger, uit en thuis werd er gewonnen van de grote stadsrivaal h$v. 

Straatfeest
In onze blogpost van 17 september las je al over de 1e thuisoverwinning na 59 jaar, de prachtige ontlading in de Millerntor (en onvergetelijke pyro). Dit was een maandagavondwedstrijd, wat betekende dat we om 2.30 uur in de nacht nog feest stonden te vieren met veel bier en vuurwerk op het plein achter DE fankroeg Jolly Roger. Op een maandagnacht bij zo’n spontaan straatfeest te zijn na zo’n beladen wedstrijd is onvergetelijk. Dat ‘die Bullen’ (de politie/ME) er rond 3 uur een einde aan maakte mocht de pret niet drukken…we zijn weer Derbysieger = Stadtmeister!

Stadsderby
Dit smaakte naar meer en we deden elkaar de belofte om alles op alles te zetten om ook bij de uitwedstrijd in februari aanwezig te zijn. En dankzij de Fanladen was de awayday in ‘eigen’ stad ook weer mogelijk, met 5 man kon de voorpret beginnen! 

Het mooie van een stadsderby is dat dit binnen een stad enorm leeft en dat er echt 2 kampen zijn met ieder een eigen territorium. FCSP – h$v is niet alleen een clash tussen 2 clubs, maar ook een gevecht tussen links (FCSP, duh!) en rechts (h$v). Tussen verankerd in de stad, de eigen wijk St. Pauli en de ‘buitenwijkclub’ van het moderne voetbal (o.a. sponsor uit de Emiraten).

Voorpret
De media beginnen zo’n 3 weken van te voren in te spelen op de derby, beide ultra groeperingen zijn dan al druk met de voorbereidingen, dit alles doet de spanning stijgen. De dagen voor de derby is de spanning overal voelbaar. Ook in de FCSP Holland appgroep, plannen worden gemaakt. Ultra St. Pauli (USP) en de h$v-ultra’s organiseerden op vrijdagavond (de wedstrijd was zaterdag) een fanmars/corteo. Tussen de Reeperbahn en de haven is h$v territorium, alles rechts van de Reeperbahn (o.a. St. Pauli, Altona, Schanzen- & Karolinenviertel) is FCSP-gebied. 

Op een druilerige vrijdagavond verzamelen zich zo’n 1.000 fans achter het Millerntorstadion om door ‘onze’ wijk te lopen en de strijdliederen voor de volgende dag vast te oefenen (en wat vuurwerk te testen). Het mooie is dat wij als fanclub na al die jaren al aardig wat bekende gezichten tegenkomen van andere (internationale) fanclubs die natuurlijk ook op deze wedstrijd afkomen. Op weg naar de Reeperbahn waar de 2 rivaliserende groepen elkaar proberen uit te dagen/op te zoeken, is bijna alles al afgezet door de ME. Als er een straatje niet belegerd lijkt te zijn en we zo proberen op de Reeperbahn te komen, maakt de oprukkende ME met traangas daar een snel einde aan. Iedereen dus lekker aan de Astra of Fritz in de bekende eigen ‘Fankneipen’.

Matchday
De spanning op de ochtend van de matchday is ongeëvenaard. Vanwege ‘veiligheidsissues’ moeten de 5.000 FCSP-fans verzamelen in het eigen stadion (waar al begonnen werd met inzingen en wat vuurwerk) om vervolgens onder zware politiebegeleiding (inclusief helikopters en camera- & waterkanon- & pantserwagens, jaja, de gummilattenbrigade is op alles voorbereid) naar de metro te gaan. Het is een ervaring op zich. 

Eenmaal bij het stadion in de buitenwijk weer de usual shenanigans; niet genoeg beveiligers voor een goede/vlotte doorstroom, je doet er weer ruim een uur over om binnen te komen. Met nog wat extra oponthoud omdat de hekjes dicht gingen, want in het stadion waren al wat ultra’s de thuissupporters even gedag gaan zeggen…

Eenmaal binnen weet je dat er weer een gave tifo aankomt, daar staat FCSP om bekend. De tegenpartij pakt ook flink uit, die willen revanche halen voor de eerdere derby van dit seizoen. Zo gaaf om met 5.000 fanatieke medesupporters in het hol van de leeuw te zijn!

Super Henk
Het wedstrijdverslag kun je hier teruglezen/-zien.
Als FCSP Holland zijn we natuurlijk extra trots op ‘onze’ Henk Veerman uit (hoe kan het ook anders met zo’n achternaam) Volendam, waar we wel eens contact mee hebben. Na zijn blessureleed zijn we blij dat hij weer terug is in de basis. En als hij dan ook nog eens de belangrijke openingstreffer op weergaloze wijze scoort (check de beelden van het wedstrijdverslag, door power & techniek kleineert hij de tegenstander) aan de kant van ons uitvak, dan kun je je voorstellen wat een feest dat was (kippenvel als daar weer aan terugdenk)!  Er gaat niets boven feest vieren met je spelers omringd door de thuisfans die je haten, waar 50.000 fans stil zijn en 5.000 man/vrouw compleet uit hun dak gaat. Na de eveneens prachtige (we zijn heel objectief) 0-2 was de ontlading wederom groot. Heerlijk ook om de thuisfans die voortijdig het stadion verlaten toe te zingen.

Na de wedstrijd door de pisregen weer omringd door blauw zo’n 45 minuten naar de metro lopen, who cares?! De Derbysieger & Stadtmeister stickers kunnen geplakt worden. En FCSP Holland was er weer mooi bij! 

Nagenieten
De volgende dag op de terugweg in de trein de krant lezen waar je cluppie groot voorpagina nieuws is, is het ultieme nagenieten. Hier doen we het voor, zo’n heel weekend met vrienden, FCSP, spanning en een geweldige stad.

Maar goed, vandaag geen feest in ons geliefde Hamburg, in de wijk die voelt als ons home away from home, in het stadion dat onze unieke fanclub met leden uit hele land aantrekt. Nee, nu bij moeders op de koffie, het contrast is groot. Gelukkig hebben we de foto’s nog, deze 2 onvergetelijke overwinningen neemt niemand ons meer af!  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s