Scriptie No football for fascists

In het kader van een Bachelor studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam deed Paul Bakkum onderzoek naar de fanscene rondom FC Sankt Pauli. Hoe kan het dat zo’n ogenschijnlijk middelmatige voetbalclub wereldwijd linkse fans heeft? Paul dook in de clubcultuur en verkende het politieke karakter van FCSP. Hij sprak ook met Nederlandse fanclubs, verenigd in een tweetal groepen: Braun Weisse Tulpen en Sankt Pauli Holland. Op onze beurt spraken wij weer met Paul over zijn scriptie: ThesisNoFootballForFascistsPaulBakkum11877472PDF.

“Sinds de middelbare school ben ik geïnteresseerd in politiek. Mijn geschiedenis studie heeft die interesse de afgelopen jaren verder aangewakkerd. Ook houd ik al heel lang van voetbal en ben ik fan van Ajax. De combinatie van politiek én voetbal was voor mij niet voor de hand liggend. In Nederland zie je nauwelijks dat die link wordt gelegd. Het is dan ook tijdens een studieperiode in Zweden dat ik eigenlijk voor het eerst écht werd geconfronteerd met de voor mij aantrekkelijke combinatie van deze twee factoren. 

Ik besloot me in het onderwerp te verdiepen en stuitte op FC Sankt Pauli. Ik had daar wel eens van gehoord en wist dat het een bijzondere club was, maar was me nooit zo bewust van de politieke identiteit van de club. Hoe meer ik mij er in verdiepte hoe interessanter het werd. Uiteindelijk koos ik er voor mijn scriptie over te schrijven en dan met name over de linkse fanscene. Het heeft me een aantal nieuwe inzichten opgeleverd. Zelf wist ik bijvoorbeeld niet dat het unieke linkse karakter van de club pas dateert uit de jaren ‘80 en dat de club alle jaren daarvoor ‘gewoon’ was en weinig populair. Ook heb ik mij erover verbaasd dat de fans echt over de hele wereld te vinden zijn en dat de politieke idealen écht in deze vereniging verankerd zijn.

In vergelijking met ons land kunnen de fans in Duitsland -als aandeelhouders van de club- een grotere stempel drukken op de identiteit van de club. In Nederland lijkt de impact van de fans beduidend minder groot. Maar ook als dat anders zou zijn verwacht ik niet dat er in Nederland een club een politiek karakter zal krijgen. De meeste fans willen voetbal en politiek niet mixen. Dat dat in Duitsland wel gebeurd heeft misschien ook te maken met de bewogen geschiedenis van het land. Wel zie je de afgelopen tijd dat bepaalde supportersgroepen zich vaker manifesteren in de discussie rondom zwarte piet en de corona maatregelen, maar het staat in geen verhouding tot wat je ziet in het buitenland en bij een club als Sankt Pauli.

Interessant vind ik het spanningsveld bij de club tussen de politieke idealen en de commerciële doelen. Ik heb me wel afgevraagd of die twee bij elkaar passen, maar snap dat de verkoop van merchandise een belangrijke levensader is voor de club, meer dan bijvoorbeeld de inkomsten uit tv gelden. Praktisch fans -ook bij Sankt Pauli- willen hun team natuurlijk zien winnen, en dat betekent dat er een goed team moet staan. Ook op het tweede niveau in Duitsland betekent dit dat er veel geld mee is gemoeid. Toch lijkt er bij FC Sankt Pauli ergens een grens te liggen. Als de club de idealen en cultuur te veel verwaarloost zal een deel van de supporters afhaken en de club zijn aantrekkingskracht verliezen. Je ziet dat er veel weerstand is tegen bijvoorbeeld de Under Armour shirts. Het zou jammer zijn als de club zijn unieke karakter zou verliezen, dat zeg ik inmiddels als sympathisant van deze bijzondere club!”

De (Engelstalige) scriptie van Paul Bakkum kun je hier downloaden: ThesisNoFootballForFascistsPaulBakkum11877472PDF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s