FCSP nog altijd stadskampioen!

FCSP Stadtmeister

FC ST Pauli speelt gelijk in de Hamburgse derby (2-2)

Opluchting! Sankt Pauli speelt 2-2 bij die andere tweede liga club uit Hamburg. Een kleine bijsmaak is er wel, omdat FCSP in de 82e minuut op voorsprong komt en nauwelijks 2 minuten later de gelijkmaker alweer incasseert. De grote bijsmaak is bitterder. De zwaarbeladen derby wordt bijgewoond door welgeteld 1.000 toeschouwers. Een trieste coulisse die er aan bijdraagt de ‘derbyfieber’ beduidend minder is dan anders. Laten we hopen dat het Covid virus ergens de komende maanden kan worden getemd en wel zodanig dat er weer voor volle stadions kan worden gespeeld. Zo is er weinig aan en verliest ook het Duitse voetbal aan charme.

Het is opmerkelijk te lezen dat het gelijkspel wordt opgepikt door diverse vaderlandse sportmedia, zoals AD en VI. Speelden afgelopen seizoen nog meerdere Nederlanders een belangrijke rol rond de wedstrijden (Luhukay, Veerman, van Drongelen); in deze derby is er geen Hollandse inbreng. Maar goed: onder ‘normale’ omstandigheden is de Hamburgse stadsderby toch één van de meer aansprekende wedstrijden in het Duitse voetbal. De voormalige reus… eh.. dinosaurus tegen het radicale klein duimpje.

Natuurlijk leeft de wedstrijd ook dit seizoen onder de fans. De ultragroepen van beide clubs zijn onverminderd verwikkeld in een heuse stadsguerilla, inclusief graffiti en stickeroorlog. De lokale media porren het derby vuurtje ruim van te voren op en ook bij de spelers leeft de wedstrijd meer dan gemiddeld. Maar als Nederlandse fan blijft het behelpen. Je mist de sfeer in de stad, weten hoe tof erbij zijn is, maar moeten het doen met een verslag op Fox-4 of een livestream. Zelfs samen kijken kan niet. Gelukkig is er nog de Whatsapp groep van de fanclub, waar velen uiteindelijk toch hartstochtelijk meeleven tijdens de wedstrijd.

En het resultaat stemt tot tevredenheid. Niet verloren, dús blijft Sankt Pauli blijft de Stadtmeister na de dubbele overwinning vorig seizoen. Want hoewel het winnen van deze wedstrijden vooral voor het ‘grote’ H$V een must is, tellen de onderlinge resultaten ook voor Sankt Pauli fans erg zwaar. Met dit resultaat kunnen we weer even vooruit, in deze trieste voetbaltijden. Want dat zijn het wel, zeker als je de sfeer van het Duitse voetbal bent gewend. En natuurlijk vooral de sfeer van Sankt Pauli fans, uit en thuis… 

Hoe lang gaat dit nog duren; het is de grote vraag. Er komt vast een tijd dat ‘we’ weer naar de stadions mogen. Maar hoe lang duurt het voor de stadions weer helemaal vol mogen lopen? Gebruikt de DFB de omstandigheden niet aan om staplaatsen in te perken en de fanatieke fans een loer te draaien? Gaat de politie niet vathouden aan beperkende maatregelen? We zijn er niet gerust op. Laten we hopen dat er brede erkenning is dat dit geen échte voetbalbeleving is, dat de kijkcijfers inkakken en dat iedereen weer terug wil naar de volgepakte stadions….      

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s