Streetart en Sankt Pauli: goede match!

Voetbalcultuur en streetart zijn nauw verbonden, zeker bij FC Sankt Pauli. Rondom de Hamburgse club bestaan allerlei streetart initiatieven. Van de fanatieke fanscène tot de artistieke Millerntor Gallery en Viva con Agua:  graffiti, stencilart en stickers zijn er gemeengoed. Ook bij FCSP Holland zoeken we de verbinding tussen streetart en onze liefde voor Sankt Pauli.

Hamburg is een stad met twee gezichten. Er is een supersjiek gedeelte met de duurste winkels, hotels en uitgaansgelegenheden. Een schril contract met het alternatievere deel van de stad, dat duidelijk meer is verbonden met de Hamburger haven. In dit meer alternatieve deel van de stad staat ook het stadion van FC Sankt Pauli, een waar streetart bastion. Ieder jaar opnieuw worden de catacomben van het stadion witgesaust waarna straatartiesten worden uitgenodigd om het stadion onder handen te nemen. Ook de supporters krijgen de vrije hand om het stadion van steunbetuigingen aan de club te voorzien. Van graffiti’s tot duizenden stickers. Waarschijnlijk een schrikwekkend beeld voor de voetbalpurist die het liefst lekker verwarmd zit in een stadion met moderne faciliteiten.

Maar laten we eerlijk zijn: als voetbalpurist heb je niet veel bij Sankt Pauli te zoeken. Het voetbal is al jaren weinig verheffend. Een degradatie naar het derde niveau waarschijnlijker dan promotie naar de Businessliga … eh… Bundesliga.  Naar Sankt Pauli ga je voor de unieke eigen voetbalcultuur. Ongeremd fanatisme, ondanks de slechte resultaten. Onvoorwaardelijke steun voor de club én voortdurende uitingen van de idealen waar Sankt Pauli voor staat: géén fascisme, sexisme en homofobie. Oog voor de mensen om ons heen: ook degenen die het minder hebben getroffen, met name daklozen en vluchtelingen.

Als liefhebber van voetbalcultuur en streetart kun je dus je hart ophalen bij FC ST Pauli en de wijk waar de club speelt. Enerzijds zijn er ‘officiële’ initiatieven rondom de club, zoals de Millerntor Gallery en Viva con Agua, waar streetart een belangrijke rol spelen. Samenwerking met deze partners leidt er toe dat FCSP de in de voetbalcultuur vrijwel volledig verloren gegane cultuur van wedstrijdaffiches in stand houdt. Iedere thuiswedstrijd wordt er een kunstenaar gevraagd om een affiche te ontwerpen. Dat levert geweldige initiatieven op. Met in 2020 de primeur voor een nederlandse streetartist, Ninapaintina.

Ook buiten de club om zijn er allerlei streetart initiatieven die duidelijk maken dat FCSP en streeart nauw verweven zijn. Los Piratoz, een supportersgroep betuigde haar support aan de club jarenlang via allerlei vormen van stencilart. Ook de Ultras van USP maken gebruik van stencils en graffiti. Het bewerken van treinen en metro’s en grote veldkeien ( 🙂 ) behoort tot hun werkwijze. Regelmatig zijn er in het stadion nog steunbetuigingen aan OZ, een graffiti artiest die op 64 jarige leeftijd ‘in actie’ stierf toen hij door een trein werd gegrepen. Rebelzer en de_Ork zijn kunstenaars die zich op dit moment aan Sankt Pauli liëren.

Omdat we bij Sankt Pauli Holland gek zijn op (mager) voetbal, streetart en stickers hebben we al diverse keren met streetartists samengewerkt. Internationaal gezien hebben we stickers kunnen maken met Znacs uit Brazilië en Jimbo uit Duitsland. Als het gaat om streetartists uit eigen land hebben we al samenwerkingen met Jan is de Man, Zuko_75 en Ninapaintina.

We kijken reikhalzend uit naar ‘Fussball Graffiti‘ dat net van de drukpers is gerold. Het boek laat zien hoe nauw verweven de ultragroeperingen van veel duitse voetbalclubs verweven zijn met de graffiti scene. Uiteraard ontbreekt ook Sankt Pauli niet in dit 566 pagina’s dikke boek. Jammer eigenlijk dat de band tussen voetbal en streetart in ons land minder close lijkt. In dat verband nog wel een grappig feitje: ex prof Joos van Barneveld onthulde onlangs dat hij tijdens zijn voetbalcarrière actief was in de graffiti wereld. Wat hem als speler niet lukte, speelt hij als straatkunstenaar wel klaar: een internationale carrière onder de naam DOES.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s